fbpx
Hoogendoorn

Floating Office Rotterdam

Floating Office Rotterdam is het nieuwe, drijvende kantoor in de Rijnhaven van Rotterdam en bij uitstek een voorbeeld van duurzaamheid, circulariteit en klimaatadaptatie. In het najaar van 2021 neemt het VN klimaatcentrum, het Global Centre on Adaptation (GCA), haar intrek in het unieke paviljoen.

BVO 3.607m2
Regio Zuid-Holland
BREEAM
Nieuwbouw
floating office rotterdam, hoogendoorn

 

Over het project

Hoogendoorn is vanaf de ontwerpfase betrokken bij de bouw van het hoofdkantoor van het internationale klimaatcentrum. Voor GCA is de nieuwbouw een uitgelezen kans om eigen duurzame ambities te verwezenlijken, en dat is gelukt. Zo is het drijvende pand, wat op het drijflichaam na volledig gemaakt is van hout, voorzien van waterbesparend sanitair en een lekdetectiesysteem. Dergelijke installaties zijn niet ‘het nieuwste van het nieuwste’, meent calculator Sander Pots, maar de vraag naar duurzame innovaties neemt wel toe. ‘Dat zijn goede ontwikkelingen’, vindt hij.

" Hoogendoorn voorziet de toiletgroepen van motor bediende afsluiters welke schakelen op een bewegingssensor. Door deze afsluiters komt de watertoevoer pas op gang zodra een sensor detecteert dat er mensen in de ruimte zijn.

Sander Pots, calculator
Duurzaam en waterbesparende sanitair

Waterbesparend sanitair helpt – precies zoals de naam doet vermoeden – het totale waterverbruik te verminderen en is goed voor zowel de portemonnee als het milieu. ‘Zo voorziet Hoogendoorn de toiletgroepen van motor bediende afsluiters welke schakelen op een bewegingssensor. Door deze afsluiters komt de watertoevoer pas op gang zodra een sensor detecteert dat er mensen in de ruimte zijn’, legt Pots uit. Daarnaast brengen de mannen van Hoogendoorn een lekdetectiesysteem aan die het gemiddelde waterverbruik meet. Wanneer het verbruik piekt, door bijvoorbeeld een kapotte leiding, worden gebruikers van het pand gewaarschuwd middels een alarmsysteem.

Beide installaties zijn een belangrijk toetsingsonderdeel van het BREEAM-keurmerk. ‘Nieuwbouw moet aan veel bouweisen voldoen wil het een excellent duurzaamheidskeurmerk krijgen, maar Floating Office is goed op weg’, vertelt Pots.

 

Honderd meter

De grootste en leukste uitdaging is met stip de afstand van het drijvende kantoorpand tot de kade. Het leidingwerk moet minstens zestig meter overbruggen. Aan Hoogendoorn de taak om voldoende water en waterdruk te garanderen.

Om de lange afstand te overbruggen legt een bergingsbedrijf RVS mantelbuizen aan van honderd meter, waarin Hoogendoorn water- en persrioolleidingen integreert. ‘Die mantelbuizen gaan van de kade, over de bodem van de nieuwe Maas, naar het drijvende kantoor’, legt Pots uit. Bovendien installeert Hoogendoorn een hydrofoorinstallatie, in een ondergrondse technische ruimte op de kade, om de waterdruk op pijl te houden.

 

Eb en vloed

Honderd meter lange mantelbuizen zijn noodzakelijk, want de Nieuwe Maas heeft een hoog- en laagwaterstand. Het waterpeil verschilt ruim twee meter, afhankelijk van eb of vloed. De extra lange, gekronkelde mantelbuizen onder het kantoorpand vangen het hoogteverschil op, waardoor het leidingwerk niet breekt. ‘Deze oplossing heb ik nog niet eerder meegemaakt’, sluit Pots af. ‘Maar je ziet, bijna alles is mogelijk.’