fbpx
Hoogendoorn

SRON

SRON, het Nederlandse expertise-instituut voor ruimteonderzoekheeft een gloednieuw onderkomen in Leiden op het Bio Science Park. Het gebouw met kantoorruimte, indrukwekkende laboratoria en cleanroomswordt eind mei 2021 opgeleverd, inclusief een BREEAM excellent certificering.  

BVO 10.000m2
Regio Zuid-Holland
BREEAM
Nieuwbouw
sron, animatie kantoor, hoogendoorn
Over het project

Het was een afwisselend project, waarbij niets aan het toeval werd overgelaten, vertellen voorman Stefan van der Velde en projectleider Christiaan Eichholtz. Samen met de harde kern: Henk-Jan Rijneveld, Davy van Huizen, Gerrit Walraven en Bart Reijnsburg realiseerden zij het nieuwe onderkomen van SRON‘Het is een modern, strak gestuukt gebouw. Binnen vind je onder andere laboratoria en clean rooms van maar liefst 1.600 vierkante meter’, vertelt Stefan.  

"We hebben alle installaties afgevuld met water, om eventuele kwetsbare punten in het leidingwerk op te sporen"

Stefan van der Velde - voorman
Garantie

Precies wat je ook verwacht van een wetenschappelijk instituut, was het toetsen van de kwaliteit een harde eis tijdens de bouw. ‘Het is een uniek project’, vertelt Stefan. Samen met Bart en Gerrit vulde hij daarom alle installaties af met water, om eventuele kwetsbare punten in het leidingwerk op te sporen. ‘Zie het als een garantie of een ultieme check om de kans op lekkages volledig uit te sluiten’, vertelt projectleider Christiaan. 

Het installatiewerk in de cleanrooms; een werkomgeving met hoge zuiverheid, vroeg om een bijzondere aanpak. ‘Het zijn steriele ruimtes, met machines en super gevoelige apparatuur waarmee de onderzoekers allerhande verschijnselen kunnen meten. Tot aan de golfslag van de zee aan toe’, vertelt Stefan. Vanwege het risicovolle werk met machines en chemische stoffen, installeerde Hoogendoorn oog- en nooddouches. ‘Onderzoekers kunnen zich met één trek aan de hendel spoelen.   

Om de experimenten vlekkeloos te laten verlopen, is het cruciaal dat invloeden van buitenaf minimaal zijn. ‘Er mag geen ruis zijn’, vertelt Christiaan. ‘Naast de trillingsvrije vloeren (jazeker: trillingsvrije vloeren!) hebben wij daarom dubbele mantelbuizen geïntegreerd. We hebben de afvoerbuizen die door de vloer heen gaan, nog eens omgeven door extra buizen van isolerend materiaal. Op die manier is het contactgeluid van het water en de leidingen nihil.’   

Excellent

Tot slot is het pand voorzien van de meest duurzame installaties‘We hebben gewerkt met belimo kleppen’, vertelt Stefan. ‘Zodra het licht aangaat, komt pas druk op de waterleiding. Dat doen we om waterverspilling te voorkomen, mocht een waterleiding blijven druppen.’ Bovendien installeerde het team van Stefan speciale kranen waar ‘voor je gevoel iets minder water uit komt’, legt hij uit.  

 Uit een normale kraan komt ongeveer 12 liter water per minuut. ‘Het type kraan dat we installeerden in de keukens, wastafels en pantries, verbruikt maar zes liter. Dat betekent minder water, maar dankzij de hydrofoorinstallatie is er op al die punten toch voldoende druk.’ Een leuke oplossing, vindt Stefan zelf ook. ‘Het is de toekomst.’