fbpx
Hoogendoorn

Partnership TechnoHUB

TechnoHUB is een nieuw initiatief op het gebied van leeromgevingen in Woerden. De hub is een ontmoetingsplek tussen bedrijven, scholen en leerlingen voor het basis-,middelbaar en beroepsonderwijs. Hierdoor krijgen leerlingen en zij-instromers de kans om zichzelf verder te ontwikkelen. Hoogendoorn heeft sinds kort een partnership met TechnoHUB voor de opleiding Produceren, Installeren & Energie. Zo worden er vanaf september een aantal gastcolleges gegeven en zijn er praktijk opdrachten in de richting van installatietechniek.

 

Dennis van den Oudenalder, onze creatieve engineer, ontwierp samen met onderwijsfaciliteit TechnoHUB, een prachtige demowoning met sanitaire technieken van de toekomst. Bovendien – en dat is misschien wel het leukst – hielp hij bij de totstandkoming van twee virtual reality games zodat jonge loodgieters op een leuke manier kunnen kennismaken met het veelzijdige vak.

 

Demowoning

De demowoning is weliswaar nog niet klaar, maar Dennis zijn 3D-model geeft een mooi beeld van wat we kunnen verwachten. In één van de lokalen van de TechnoHUB, de technische opleidingslocatie in Woerden, wordt binnenkort een smaakvolle voorbeeld-woning gebouwd. Het huis is twee verdiepingen hoog, heeft een comfortabele zithoek én riante badkamer met de laatste, duurzame technieken. Zoals bijvoorbeeld een grijswaterinstallatie en WTW-systeem. ‘Dat betekent dat de twee toiletten straks worden gespoeld met gerecycled regenwater’, legt ontwerper Dennis uit.

In de woning stuitten leerlingen onder meer op twee gloednieuwe inbouwresevoirs. ‘Eentje is afgemonteerd, de ander moeten ze zelf doen’, legt Dennis uit. ‘We integreren expres plexiglas wanden zodat leerlingen de installaties goed kunnen zien.’ Bovendien is de woning gekoppeld aan virtual reality headsets en controllers. Leerlingen kunnen dus niet alleen met hun handen oefenen met monteren, maar ook digitaal.

Wedstrijd

Om het nóg aantrekkelijker te maken is er ook een spelelement. Samen met Technisch Bureau Lindhout ontwikkelde Dennis twee virtual reality games, speciaal afgestemd op TechnoHUB. Tijdens het monteren kunnen verschillende scenario’s opdoemen. ‘Spelers krijgen bijvoorbeeld een belletje: “Bij het plaatsen van de keuken heeft iemand door de waterleiding heen geboord. Wat ga je doen?!”, legt Dennis uit. ‘Leerlingen moeten zo snel mogelijk de juiste oplossing vinden. Zelf spelen we het ook regelmatig met de collega’s. Voor de lol natuurlijk, al gaat het er soms fanatiek aan toe.’

Het doel van de modelwoning en de virtuele games is zoveel mogelijk de jeugd aanspreken. ‘Het beroep sanitair installateur is ontzettend veelzijdig’, vertelt Dennis. ‘Jongeren kunnen zich verdiepen in technieken van de toekomst. Bovendien zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden.’ Zelf is Dennis daar ook een mooi voorbeeld van. Als tiener kwam hij via een stage bij Sanitair-Installatie Hoogendoorn terecht. ‘Ik begon hier als leerling monteur, inmiddels werk ik op kantoor als engineer. De bouw vind ik nog steeds leuk, maar ik wil me graag blijven ontwikkelen. Omdat ik zelf ook als jonge vent begon, vind ik het leuk om nu iets terug te doen voor de leerlingen. En ik denk dat we daar heel goed in zijn geslaagd.’


Meer informatie over TechnoHUB is te vinden op de website.