fbpx
Hoogendoorn

ABN AMRO Palviljoen

In 2017 heeft ABN AMRO het circulaire Palviljoen geopend aan het Gustav Mahlerplein aan de Zuidas van Amsterdam. Het Palviljoen is het eerste circulaire bouwontwerp in Nederland.

BVO 5.300m2
Regio Noord-Holland
BREEAM
Nieuwbouw
abn amro paviljoen, hoogendoorn
Over het project

Het circulaire paviljoen van ABN AMRO is de blikvanger van de Zuidas met een opvallend design van hout en glas. Maar bovenal, een volledig circulaire visie. Wij verzorgden de sanitaire installatie, met BREEAM-excellent als uitgangspunt.

 

Volledig circulaire sanitaire installatie

Bij het ontwikkelen van het concept stond duurzaamheid voorop. Wij werden al in een vroeg stadium betrokken bij het ontwerp van het nieuwe paviljoen om de circulaire visie ook in de sanitaire installatie te realiseren. Werkvoorbereider Davy van Huizen: ‘We hebben enkel materialen gekozen die in de toekomst eventueel gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden.’ Zo is het leidingwerk volledig in opbouw gemonteerd. ‘Niets is weggewerkt,’ vertelt projectleider Michel van der Lingen. ‘We hebben alles met knelkoppelingen gemonteerd, zodat je het weer gemakkelijk kunt losdraaien. De brandslang en haspel zijn allemaal hergebruikt. Daarnaast zijn spijkerbroeken ingezet als isolatiemateriaal. De opdrachtgevers en onze jongens werden heel blij van al deze mogelijkheden. Het paviljoen is echt gebouwd met het oog op de toekomst.’

“De brandslang en haspel zijn allemaal hergebruikt. Het paviljoen is echt gebouwd met het oog op hergebruik van materialen.”

Michel van der Lingen, projectleider
Water hergebruiken

Tot slot spoelen de toiletten van Circl door met regenwater. ‘We hebben de toiletten aangesloten op een grijswatersysteem. Dit is een duurzame oplossing om water te besparen. Met het systeem kun je regenwater buiten opvangen en filteren, waarna een pomp het weer naar de toiletten brengt. Dat zijn leuke dingen van ons vak’, aldus Davy van Huizen.