fbpx
Hoogendoorn

Adyen

Eind 2020 begonnen wij met de renovatie van het hoofdkantoor van het snelgroeiende betalingsbedrijf Adyen. Adyen neemt haar intrek in het voormalige winkelwarenhuis van Hudson’s Bay in hartje Amsterdam en daarmee krijgt het complex een compleet nieuwe functie. De oplevering staat voor medio 2021 op de planning.

BVO 17.000m2
Regio Noord-Holland
BREEAM
Renovatie

 

Over het project

Adyen betrekt het gehele complex van Hudson’s Bay als nieuw hoofdkantoor. Zowel de statige panden aan het bruisende Rokin, als de achtergelegen Grote Vleeshal aan de Nes. Na een flinke verbouwing moet het complex ruimte bieden aan maar liefst elfhonderd medewerkers. Adyen wil omvangrijke toiletgroepen, douchegelegenheden en een eigen bedrijfskeuken met restaurant. Wij verzorgen de sanitaire installaties, met BREAAM-Excellent als uitgangspunt.

 

Hemelwater

Nog niet zo’n lange tijd geleden werkte Hoogendoorn op precies dezelfde locatie. Toen voor de grootschalige verbouwing van Hudson’s Bay. De basisinstallaties zijn daarom zo goed al nieuw. ‘Aan de hemelwaterinstallatie bijvoorbeeld; een installatie waarmee het regenwater wordt hergebruikt, doen we helemaal niets’, vertelt projectleider Christiaan Eichholtz. Een duurzame installatie, die volgens de normen is gebouwd, kan decennialang mee en is nagenoeg onderhoudsvrij.

"Als je kiest voor een duurzame installatie, gaat deze decennialang mee en is nagenoeg onderhoudsvrij"

Christiaan Eichholtz - Projectleider
Vuilwaterpomp

Wel brengt de verandering van functie, van winkelgelegenheid naar kantoorpand, een paar uitdagingen met zich mee, waar Hoogendoorn ruimschoots ervaring mee heeft. Adyen wil bijvoorbeeld, anders dan haar voorganger, toiletgroepen in de kelder. Het complex heeft een vuilwaterpomp, dus het water wordt niet op de reguliere wijze naar buiten geloodst.

‘Daarom verhogen we de vloer in de kelder’, vertelt calculator Sander Pots. “Zodat er ruimte is voor het leidingwerk. Het rioolwater loodsen we hier met een persleiding naar de bestaande pomp.”

 

Vetafscheider

Ook krijgt het complex een bedrijfskeuken met vetafscheider in de kelder. Hoogendoorn legt een speciale vetafscheider installatie aan, die leeggezogen kan worden, zonder dat deze open moet. ‘Handig, om overlast door stank te voorkomen’, vertelt Sander Pots.

Tot slot heeft het betalingsbedrijf grote duurzaamheidsambities. Dit vertaalt zich onder andere in de materiaalkeuze en waterhuishouding. ‘We maken bijvoorbeeld zelfsluitende kranen om onnodig waterverbruik te voorkomen’, vertelt werkvoorbereider Marco Lek. Als aan alle bouweisen voldaan wordt, krijgt het hoofdkantoor van Adyen het keurmerk BREEAM-Excellent.


Lees meer over hoe wij omgaan met duurzaamheid of bekijk andere BREEAM projecten hieronder.

Foto van Kees Hummel