fbpx
Hoogendoorn

De Rotterdam

Met een hoogte van 143 meter is De Rotterdam een van de grootste gebouwen van Nederland. Het complex bevat kantoorruimtes, het NHOW hotel, restaurants en appartementen. Het project is november 2013 opgeleverd en ontworpen door Rem Koolhaas.

BVO 160.000m2
Regio Zuid-Holland
Nieuwbouw
Over het project

De Rotterdam is een gebouw op de Wilhelminapier in Rotterdam, gesitueerd tussen de Toren op Zuid en de Cruise Terminal Rotterdam. Het ontwerp biedt ruimte aan kantoren, een hotel en appartementen. De 44 verdiepingen hebben een totaaloppervlak van circa 160.000 m², waarmee dit een van de grootste gebouwen van Nederland is. Het gebouw bestaat uit drie onderling verbonden torens op een gezamenlijke sokkel van dertig meter hoog die zes etages omvat. De onderste twee bouwlagen vormen een grotendeels glazen plint. De torens, aangeduid als West Tower, Mid Tower en East Tower, verspringen op circa 90 meter boven het maaiveld enkele meters in verschillende richtingen, wat de windstabiliteit ten goede komt en terrassen oplevert.

De Rotterdam is bedoeld om te wonen, te werken en te ontspannen. Het grootste deel is bestemd voor gebruik als kantoorruimte en woontoren. Het heeft 240 appartementen, 72.000 m2 aan kantoren, conferentieruimten en een ondergrondse parkeergarage van twee bouwlagen met ruim 670 parkeerplaatsen. Voorts is er een hotel met 285 kamers; voor cafés en restaurants is 1.500 m2 beschikbaar. Voor fitnessmogelijkheden is 2.500 m2 gereserveerd en voor winkels 5.000 m2. De functies zijn in blokken gegroepeerd, maar de verschillende gebruikersgroepen ontmoeten elkaar op verschillende plaatsen in het gebouw, een concept dat omschreven wordt als verticale stad. De Rotterdam zal dagelijks door zo’n 5.000 mensen gebruikt worden en met een FSI (floor space index) van 32 vormt De Rotterdam het dichtst bebouwde stukje Nederland