fbpx
Hoogendoorn

Defensie-eiland de Wasserij

Op Defensie-eiland in Woerden is de oude wasserij omgebouwd tot een mix van horeca, cultuur en wonen.

BVO 689m2
Regio Utrecht
Renovatie
Over het project

Bij de start van de herontwikkeling van Defensie-eiland is de ambitie geformuleerd om De Wasserij, een gemeentelijke monument, te behouden en een nieuwe functie te geven die ertoe bijdraagt dat dit een levendige ontmoetingsplek op het eiland wordt. Inmiddels zijn er twee restaurants en drie woningen gerealiseerd.

Op het Defensie-eiland hebben verschillende bedrijfsonderdelen van de landmacht gefunctioneerd. De Wasserij is een van de oudste gebouwen en is gebouwd in 1880. In dit gebouw werkten honderden Woerdenaren in de reiniging en reparatie van schoeisel, kleding, tenten en andere uitrusting.

De transformatie van de Wasserij op Defensie-eiland in Woerden is onderdeel van een grote herontwikkeling van het Defensie-eiland. Het braakliggende terrein is sinds 2014 getransformeerd naar een plek met meer dan 200 woningen. In het ontwerp en in de bouw is rekening gehouden met het verleden van de plek. Zo is de Wasserij behouden gebleven, evenals de 27 meter hoge schoorsteen; beide gemeentelijke monumenten van de stad Woerden.