fbpx
Hoogendoorn

EPO

Het EPO is de grootste internationale instelling in Nederland, met 3.000 werknemers. De nieuwbouw van 80.000 vierkante meter gaat circa 1.750 medewerkers huisvesten.

BVO 80.000m2
Regio Noord-Holland
BREEAM
Nieuwbouw
Over het project

Het gebouw is uitgevoerd met een staalconstructie en veel glas, naar een ontwerp van de gerenommeerde architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam). Bijzonder aan het ontwerp is de grote waterpartij die het gebouw omringt. Daardoor lijkt de constructie te worden opgetild door de omgeving. Medewerkers en bezoekers lijken door ‘het water’ de entree van het nieuwe gebouw binnen te wandelen, doordat de entree lager is gesitueerd dan het wateroppervlak.
In het bouwproces is een aantal opmerkelijke innovaties, op het gebied van klimaatbeheersing, verlichting, akoestiek en duurzaam energiegebruik toegepast. Deze zijn toegepast met de unieke dubbele gevel aan de zuidzijde die op circa 8 meter afstand van de eigenlijke gevel wordt gebouwd. Zo is in de gevel een binnentuin gecreëerd die zorgt voor natuurlijke ventilatie. Aan de noordzijde is vooral de reflectie van de watermassa op de gevel zichtbaar. Daglicht dat door het water wordt geflecteerd, wordt via de gevel opgevangen en gedoseerd doorgelaten. Voor warmte en koeling maakt het kantoor gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem met warmtepompen. De EPC-waarde ligt daarmee op circa 30% onder de normen van het Bouwbesluit.

Foto's: Ossip van Duivenbode voor European Patent Office