fbpx
Hoogendoorn

EMA

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is verhuisd van Londen naar de Zuidas in Amsterdam. De nieuwbouw van het hoofdkantoor is in november 2019 opgeleverd.

Beeld: Corné Bastiaansen

BVO 38.812 m2
Regio Amsterdam
BREEAM
Nieuwbouw

 

Over het project

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is een agentschap van de Europese Unie. Het is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke beoordeling van geneesmiddelen voor zowel mensen als dieren. Daarnaast bewaakt het de kwaliteit van geneesmiddelen.

Het agentschap was tot 2019 gevestigd in Londen. Vanwege de Brexit is in 2017 besloten de huisvestiging te verplaatsen naar Amsterdam. Voor deze huisvestiging is een nieuwbouw gerealiseerd aan de Zuidas in Amsterdam. Het kolossale en strakke kantoor behelst 38.000 m2 BVO en wordt gekenmerkt door het geïntegreerde landschappelijk lint dat binnen met buiten verbindt. De nieuwbouw biedt onder andere ruimte voor een foyer, restaurant, daktuin en 900 werkplekken. Bovendien is er een conferentiecentrum gerealiseerd wat jaarlijks ruim 36.000 bezoekers trekt.

Onze bijdrage

Hoogendoorn is vanaf het begin nauw betrokken geweest van het ontwerp van de sanitaire installaties. Er is onder andere gewerkt aan het gehele hemelwaterafvoersysteem, inclusief inpandige noodhemelwaterafvoeren. De drinkwaterinstallaties zijn uitgevoerd in koperen buis waarbij er per toiletgroep een motorbediende afsluiter is opgenomen. De installatie van het pand is opgebouwd in drie separate groepen: hoogbouw, laagbouw en een aparte groep voor de brandslanghaspels. Voor zowel de hoogbouw als de laagbouw is er een eigen drukverhoging unit aangebracht. Tot slot heeft Hoogendoorn al het sanitair geleverd en gemonteerd. 

 

BREEAM

In januari 2019 is het certificaat BREEAM Excellent gehaald. Naast dit certificaat is er ook gestreefd naar een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). Ook op het gebied van sanitaire installaties zijn er duurzame maatregelen doorgevoerd.. Zo wordt regenwater gebufferd onder het gebouw waarna het opgeslagen water gebruikt wordt voor het bevochten van de daktuin.