fbpx
Hoogendoorn

MORE

Wij zijn betrokken bij de realisatie van 705 zelfstandige studentenwoningen op het Leiden Bio Science Park. Voorman Barry Grootveld en zijn team hebben de leuke taak om maar liefst zes woningen per dag te voorzien van duurzaam sanitair installatiewerk.

BVO 64.000m2
Regio Zuid-Hollad
Nieuwbouw

 

Over het project

Aan toekomstbestendige studentenwoningen is een chronisch gebrek, vandaar dat voorman Barry en zijn team zich graag bezighouden met de realisatie van de gloednieuwe woningen, verschillende gemeenschappelijke ruimtes en diverse faciliteiten, waaronder studieruimtes, eetkamers, wasruimtes en daktuinen. De 705 studentenwoningen zijn onderdeel van project MORE: een grootschalig en dynamisch entreegebied voor het Leiden Bio Science Park, naar ontwerp van projectontwikkelaar Yisheng Development. De enerverende wijk telt in totaal 1100 huurwoningen, een hotel, winkels en is een smeltkroes van studenten, bewoners en bedrijven.

Het realiseren van zes woningen per dag is uitdagend, maar zeker niet onmogelijk. ‘Het tempo ligt hoog. Wij zijn oktober 2021 begonnen in groot teamverband. Op sommige dagen lopen we met wel tien mensen per dag. Onze opleverdatum is april 2023’, aldus Barry. Het project is repetitief – en precies wat je verwacht van seriematige woningbouw. ‘Bij Hoogendoorn zijn we gewend aan uitdagende renovatie- en nieuwbouwprojecten, waarbij geen installatie hetzelfde is en je ter plekke op verrassingen stuit’, vertelt Barry. ‘Dat maakt dat wij goed kunnen anticiperen op lastige bouwvraagstukken – wat dat betreft is project MORE een stuk overzichtelijker.’

 

 

 

 

Duurzaamheid

Wat bijzonder is aan project MORE en de 705 studentenwoningen, gemeenschappelijke ruimtes en andere faciliteiten is de mate waarin rekening wordt gehouden met duurzaamheid. De sanitaire voorzieningen zijn voorzien van een WTW douchegoot en afvoerpijpen om mee te besparen op je energieverbruik. ‘Het is eigenlijk een heel logisch systeem’, legt Barry uit. ‘WTW staat voor warmteterugwinning en dat is precies wat het inhoudt. Met een douche-wtw gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude douchewater alvast op te warmen. Daardoor verbruikt je cv-ketel minder gas. De warmtewisselaar komt in de afvoerpijp of in de goot van je inloopdouche.’

Verder wordt bij Project MORE louter met zonnecollectoren gewerkt en is het merendeel van de woningunits voorzien van retentiedaken. Een retentiedak valt onder de categorie blauwe daken en heeft als primaire functie het bergen van water. Door het tijdelijk opslaan van regenwater of het vertraagd afvoeren hiervan is er sprake van waterbuffering op het dak. ‘Handig om het riool te ontlasten en tegelijkertijd gebruiken we het water op een leuke manier in de vorm van daktuinen’, vertelt Barry. ‘Er zit ook een computersysteem aan de retentiedaken verbonden. Die signaleert wanneer er weer een regenbui aan komt – en laat het dak met water als het ware “leeglopen”. Daarmee reduceer je het water op het dak, krijg je een niet al te hoge waterstand en voorkom je lekkages of instortingen.’ Al met al zullen de studentenwoningen van project MORE een mooi duurzaamheidslabel krijgen, dankzij dergelijke technieken. ‘We bouwen iets wat toekomstgericht is’, vertelt Barry trots.


Meer informatie over het project is te vinden op de website van Leiden Bio Science Park.