Shell gebouw C30
Over het project
Oud van buiten, gloednieuw van binnen; dat is een goede omschrijving van het nieuwe hoofdkantoor van Shell in Den Haag, vertelt hoofdmonteur Jeroen de Wit. Hij nam het stokje over van Mark van Eijken. ‘Mark begon in het najaar van 2020 met de uitvoering en ik rond het af. We lopen voor op schema, dus wat ons betreft is eind 2021 de oplevering, precies zoals gepland.’
Binnen begint het intussen ergens op te lijken, vertelt Jeroen. ‘Ik heb nog nooit zoiets gezien. Het pand heeft twee binnenplaatsen die worden omgeven door het pand. De één is een open binnentuin, de ander is overdekt met een gigantische glazen koepel. Als je binnen in het atrium bent, voelt het gelijktijdig alsof je buiten bent. Heel mooi is dat.’
Op het glazen dak hebben wij een hemelwater- én noodoverstortsysteem geïnstalleerd. ‘Die eerste is om het regenwater af te voeren’, vertelt Henk-Jan Rijneveld, onze vernuftige engineer. ‘De tweede moet ervoor zorgen het regenwater alsnog wordt afgevoerd, mocht het hemelwatersysteem overbelast raken.’ Met een glazen dak is het risico op instorten iets groter, legt hij uit.
Luxe
Het nieuwe kantoorpand is van alle sanitaire gemakken voorzien. Er is niet alleen veel sanitair; er zijn toiletten voor heren, dames, mindervaliden en genderneutralen. Het is ook nog eens ontzettend gedetailleerd. ‘We installeerden onder meer elektrische kranen, elektrische zeepdispensers met schuim, ingebouwde papierdispensers en wastafels inclusief make-up spiegels én verlichting. Het sanitairboekje bestaat ondertussen uit 43 pagina’s’, vertelt Henk-Jan.
De installaties en pompjes zijn allemaal optimaal weggewerkt in de onderkastjes. Bovendien zijn de sanitaire voorzieningen allemaal op tegelmaat. ‘Voor het plakken van de tegels in de badkamer, moesten we de locatie van iedere kraan, wasbak en zeep dispenser nauwkeurig vaststellen. Precies op het kruispunt van het voegje moest iedere kraan komen. Dat is soms extra uitdagend in een monumentaal pand, want de bestaande muren en installaties zijn niet allemaal even recht’, vertelt Henk-Jan.
Monument
Volgens de norm moet een hemelwatersysteem normaliter via de gevel naar buiten, maar dat was geen optie. ‘Het oude pand is immers een monument. Dat betekent dat de buitenkant onveranderd moet blijven.’ Daarom ontwierp de werkvoorbereiding een gedeeltelijk ondergrondse leiding, die pas naar buiten komt in de kadewand.
Om de veiligheid te garanderen zit er een elektrische signalering op het leidingwerk. ‘Mocht er iets gebeuren wat we niet kunnen zien; bijvoorbeeld dat er teveel water door het leidingwerk gaat, geeft het alarmsysteem een waarschuwingssignaal af’, vertelt Henk-Jan.
Tevreden
Het gerenoveerde hoofdkantoor is wederom een bijzonder project waar we trots op zijn. We noemen het weliswaar een kantoorpand, maar het is niet het standaard kantoor, zijn Jeroen en Henk-Jan het eens. Onder meer vanwege de afwerking, het monumentale karakter en de wens van Shell om controle te behouden.
Aan die wens kwam Hoogendoorn tegemoet door álle gebruikte materialen te documenteren. ‘Die werden vervolgens goedgekeurd, waarna de werkvoorbereiding doorging met het ontwerp’, vertelt Henk-Jan. ‘Dat maakt dat er iets meer tijd overheen gaat, maar met goede afspraken en communicatie, weten we allemaal waar we aan toe zijn. Ik ben zeer tevreden.’