Wonderwoods
Over het project
Ruim drie jaar geleden is tendermanager Sander gestart met het eerste ontwerp. De bijzondere aard van het project werd volgens hem direct duidelijk door de uitgangspunten van de waterafvoer. “Waar wij normaliter het hemelwater naar binnen halen om dit af te voeren, gebeurt dit bij Wonderwoods via de balkons en langs de gevel. Dit heeft alles te maken met het bewateren van de groene gevel”, vertelt hij. Een jaar later is het project overgedragen aan de werkvoorbereiding. “Met de details die toen bekend waren, hebben we een technisch ontwerp gemaakt”, zegt engineer Edwin. “Dat ontwerp passen we aan op de finetuning van de installaties, om uiteindelijk tot een definitief ontwerp te komen dat binnen het budget past.” Om tot een definitief ontwerp te komen, werkt Edwin nauw samen met BIM-modelleurs Ricardo en Mike. “Met het definitief ontwerp zijn we in theorie klaar”, vertelt Ricardo. “Maar als in de praktijk nog iets wordt aangepast, moeten we mee. Op het eind moet het BIM-model kloppen met de definitieve uitvoering.”
"Door de groenvoorziening is er extra installatie nodig van toe- en afvoerleidingen voor de bewatering"
Edwin Sluijs - Werkvoorbereider
Onze bijdrage
Wonderwoods zal opvallen door de grote hoeveelheid vegetatie aan de gevel. “In één van de torens voorzien wij de beplanting van toe- en afvoerleidingen voor de bewatering”, vertelt Edwin. “Zo worden de planten deels met hemelwater bewaterd, maar ook vanuit een buffer die in de kelder staat. Sensoren op de wand bepalen waar water nodig is. Wij zorgen er vervolgens voor dat het water daar komt. Het bufferen van het hemelwater zorgt er tegelijkertijd voor dat niet al het hemelwater direct in het gemeenteriool stroomt. Zo raakt het riool minder snel overbelast en voorkomen we mogelijke overlast.”
De toe- en afvoer van en naar de plantenbakken is volgens Ricardo bijzonder aan dit project. “De meeste werkzaamheden zijn gesneden koek, maar de groenvoorziening om het hele pand bepaalt de bijkomende extra installatie.” Edwin vult aan: “De toe- en afvoer hangt samen met de constructie. Het zijn allemaal prefabdelen, die stukje voor stukje in elkaar moeten passen. Ook de manier van bouwen is bijzonder, want de plantenbakken inclusief toe- en afvoer en beplanting worden op de grond in elkaar gezet. Daarna worden de bakken in het betonwerk op zijn plek gezet. Dit gaan we verdieping voor verdieping doen.”
Hoogendoorn is begin juli gestart met de eerste werkzaamheden door de riolering in de kelder onder beide torens aan te leggen. Hoewel hun werkzaamheden vrijwel nooit voor de buitenwereld zichtbaar zijn, geven de heren aan trots te zijn om aan Wonderwoods mee te werken. “Dit gebouw staat middenin het centrum en is straks een iconisch gebouw in Utrecht. Het is natuurlijk heel mooi om daaraan mee te mogen werken.”
Wonderwoods
Wonderwoods is een nieuwbouwproject in het centrum van Utrecht. Aan de Croeselaan, aan Utrecht Centraal Jaarbeurszijde worden twee spraakmakende torens gerealiseerd. Beide gebouwen worden verbonden door een ondergrondse stallingsgarage.
De visie van Wonderwoods is helder: het herstellen van de stedelijke biodiversiteit en toekomstige generaties inspireren om in harmonie te leven met ander soorten leven in het hart van de stad.
De torens, met een oppervlakte van in totaal 81.000m2, krijgen een divers programma met onder andere huur- en koopwoningen, kantoren, retail, horeca, educatie en cultuur. Daarnaast wordt er een semipublieke daktuin gerealiseerd met uitkijk over de binnenstad. Om de biodiversiteit in de stad te vergroten worden er maar liefst 360 bomen geplaatst op balkons. Hiermee wil de architect, Stefano Boeri, een verticaal bos realiseren waarmee het project een levend icoon wordt.
Wij verzorgen de complete sanitaire installatie voor de kantoren. Voor de 410 koop- en huurwoningen realiseren wij de centrale voorzieningen en de watervoedingen voor het verticale bos.
Meer informatie over het project is terug te lezen op de website van Wonderwoods.