fbpx
Hoogendoorn

In gesprek met Frido

Heb jij affiniteit met de bouw, en lijkt een gave functie als Tendermanager jou wel wat? Het gouden trio van tendermanagers is namelijk op zoek naar een Je-Van-Het Kwartet.

Collega Frido Elshout vertelt je alvast wat meer over de functie. Hij is zelf ruim veertien jaar geleden begonnen bij Hoogendoorn als calculator. Daarvoor had hij een soortgelijke functie bij een bedrijf in Sassenheim, terwijl zijn carrière in 1993 al begon als loodgieter in de bouw.

Leer van hem alvast wat ins en outs, en bekijk ook gelijk de vacature via onderstaande link!

Vacature tendermanager

 

 

 

 

Frido, hoe ben je begonnen en waar sta je nu? Ik ben hier begonnen als calculator en ik doe nu het werk van Senior Tendermanager. Dat komt zo goed als op hetzelfde neer, ik heb wel meer verantwoordelijkheden. Het werk zelf is moderner geworden. “Vroeger” kwamen de aanvraagstukken nog in een grote envelop met de post binnen. Tegenwoordig is dat via WeTransfer of 12Build en krijg je vaak een hele bulk over de schutting. Kortom: het vergt wat meer onderzoekswerk.

Wat doet een Tendermanager? Een Tendermanager verzorgt de offertes. Hij of zij beoordeelt de aanvragen die binnenkomen, en bepaalt of we een offerte maken – ja of nee. Wij doen de aanvragen bij leveranciers en voeren calculaties in. Daar rollen vervolgens bedragen uit, en aan het eind van de rit is daar de begroting. Met die begroting gaan we naar Pieter (directeur), en gezamenlijk beslissen we de kostprijs van een project. Dat is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van een project. Kortom: je moet in korte tijd een project eigen maken, en dat is uitdagend maar heel erg leuk.’

Wat is een handige kwaliteit als Tendermanager? Je moet technisch inzicht hebben. Als je niet weet waar je naar kijkt, projectmatig gezien, wordt het best lastig. Mijn collega Savan de Jager – onze laatst binnengekomen Tender Manager – komt weliswaar uit een héél andere hoek van de techniek: geowetenschappen, maar ze beschikt wel over een technische blik. Van daaruit heeft ze zich ons vak eigen gemaakt.

Hoe begint jouw dag? Ik ben vaak als eerste op de afdeling, dat vind ik prettig. Zodra mijn collega’s (ons team): Savan en Sander Pots er zijn, beginnen we met een daily stand. Dat betekent tien minuten de koppen bij elkaar, en dan hebben we het over van alles en nog wat. Van wat heb je gisteren gegeten tot wat ga jij vandaag doen? Een Daily Stand: het is nogal een populaire term, maar het helpt wel. Collega Savan is inmiddels ook business process manager, en die brengt dit soort dingen in. We lachen er soms om, maar doen er tegelijkertijd ons voordeel mee.

 

Wanneer ik een miljoenenofferte afrond ben ik daar best wel trots op. Voor “maar” een loodgieter.

Frido Elshout - Senior Tendermanager

 

 

Wat maakt jouw werk gaaf? Het team, de collega’s en de werksfeer. Hoogendoorn is by far het leukste bedrijf waar ik ooit gewerkt heb. Wat ik fijn vind, is dat wij alleen maar sanitaire installaties doen. Iedereen die hier werkt is een specialist in het vak. Het is een platte organisatie, je kan bij Pieter naar binnenlopen. En het is een familiebedrijf. Dat vind ik fijn. Já, de druk is soms hoog, maar ik vind dat prettig. Ik hoor weleens verhalen dat mensen zich vervelen, dat heb ik nooit.

Wat is jouw advies aan een sollicitant? Ik denk dat je een teamplayer moet zijn. We zijn niet heel moeilijk, ik denk zelfs heel toegankelijk, maar je moet er wel bij passen. Als je vrolijk bent, en goed voor de dag komt, pas je erbij. Als je vreselijk eigenwijs bent waarschijnlijk wat minder. Het is echt gezellig bij ons, maar we weten ook wanneer we ons mond moeten houden, en even door moeten pakken.

Nog iets wat we moeten weten? Savan is als laatste in ons team gekomen. Die kwam destijds op gesprek met Sander en mij om te vertellen het dat het hem niet ging worden, maar besloot daar naderhand toch op terug te komen. Zij is puur van de klik uitgegaan en dan volgt de rest vanzelf wel. Als team vullen we elkaar aan, als de een het druk heeft, schiet de ander te hulp. Ik ben echt heel blij met mijn werk, mensen vragen weleens of ik nóg hogerop wil, maar ik zit gewoon goed. Wanneer ik een miljoenenofferte afrond ben ik daar best wel trots op. Voor “maar” een loodgieter.