fbpx
Hoogendoorn

In gesprek met Matthew

Lijkt het jou wel wat om je eigen middelgrote projecten te gaan draaien? Wordt dan voorman bij Sanitair Installatie Hoogendoorn.

Enerzijds krijg je de vrijheid en verantwoordelijkheid, anderzijds blijft er voldoende ruimte over voor een geintje met collega’s op de desbetreffende bouwlocatie. Interesse gewekt? Lees dan wat Matthew Verheul te vertellen heeft over zijn dagelijkse bezigheden en de voor- en nadelen van zijn werk als voorman.

Vacature voorman

 

Hoogendoorn is hard op zoek naar goede voormannen. Een voorman is met recht een van de meest cruciale spelers in het bouwproces – maar wat doet iemand in zo’n functie eigenlijk? De dag begint heel concreet met vroeg opstaan, net zoals voor iedereen in de bouw. ‘Ik begon om zeven uur, trek mijn werkkleding aan en ga verder waar ik gebleven ben. Als ik verantwoordelijk ben voor de uitvoering op een bouwput – en dat is meestal zo, want het liefst maak ik mijn eigen projecten –waarborg ik de voortgang en kwaliteit. Aan mij de taak om te controleren of we wel exact bouwen volgens tekening’, vertelt Matthew.

 

Overzicht

Een goede voorman behoudt het overzicht. ‘Je moet het totaalplaatje kunnen zien – dat is iets wat mij steeds beter afgaat na jarenlang werken in de bouw’, vertelt Matthew. Momenteel is hij voorman bij een woningbouwproject vlakbij Amstel. ‘Wij maken de commerciële ruimtes in de kelder – zoals de supermarkt, een garage en diverse andere winkelgelegenheden. Dat is kilometers aan leidingwerk wat op den duur aan elkaar “geknoopt” moet worden.

Op een gegeven moment werk ik met misschien wel twintig open eindes – en dat bedoel ik letterlijk. Dan gaat “de dop erop” en werk ik verder elders in het pand. Dat moet ik in gedachten houden en later weer oppakken. Een project is een soort puzzel en die puzzel moet uiteindelijk passen. Ondertussen communiceer ik non-stop met de uitvoering,  projectleiding en opdrachtgevers over het verloop. Ik heb tijden gekend dat de projectleiding zo druk was dat ik heel veel vrijheid kreeg. Misschien iets teveel. Nu is die balans veel beter – bij Hoogendoorn zitten ze niet in je nek te hijgen. Ik krijg het vertrouwen van kantoor. Tegelijkertijd houdt mijn huidige projectleider een oog in het zijl  - die regelt de bestellingen en de aanvoer van de juiste materialen.’

 

 

Kilometers aan leidingwerk wat uiteindelijk allemaal aan elkaar geknoopt moet worden en het is allemaal zichtwerk!

Matthew Verheul - voorman

 

 

Aanzienlijk

Matthew heeft in de loop der jaren mooie projecten gemaakt. ‘House Modernes bijvoorbeeld (een winkel- en kantoorcomplex) en warenhuis Bijenkorf: allebei in hartje Utrecht. Ik kreeg laatst een telefoontje van René Kamer, hoofd uitvoering bij Hoogendoorn of ik het zag zitten een nieuw project te maken. Het is fijn als er rekening kan worden gehouden met mijn wensen. Ik heb lange tijd bij een datacentrum in Middenmeer gelopen. Een indrukwekkend project – met heel veel veiligheids- en privacyvoorschriften, maar ik vond het behoorlijk afgelegen. Geef mij maar een project in het centrum van Utrecht of Amsterdam met wat meer bedrijvigheid rondom. Dat heeft absoluut mijn voorkeur.’

Bovendien zijn sommige projecten bij Hoogendoorn van aanzienlijk formaat. ‘Het is maar wat je wilt. Als voorman maak ik middelgrote projecten en stuur ik drie tot vier collega’s aan op de bouw. In mijn functie had ik zelfs al kunnen doorstromen naar hoofdmonteur. Dat betekent ook meer verantwoordelijkheid – bijvoorbeeld over projecten in de categorie Mall of the Netherlands: het grootste winkelcentrum van Nederland. Daar liepen op het hoogtepunt zo’n twaalf man van Hoogendoorn, plus een aantal ingehuurde krachten. Als hoofdmonteur ben je daarom meer een manager. Als voorman ben ik één van de jongens op de bouw. Mijn overal wordt iedere dag vies. Juist die combinatie – van het werken met mijn handen werken en mijn eigen “bedrijfje” draaien vind ik leuk.’

Op de bouw is altijd ruimte voor een geintje – graag zelfs. ‘Dat is ook wel de sfeer die Hoogendoorn uitstraalt: we moeten het wel leuk hebben met zijn allen. Ik ben zelf een mensenmens. Ik weet niet of ik er vrolijk van zou worden als drie mensen uit mijn team me lastig zouden vinden. “De bouw” is een grote maar toch ook hele kleine wereld. We kennen elkaar in de utiliteitswereld – soms kom ik mensen van tegen van jaren geleden. Dan vormen we weer even één grote familie. Natuurlijk horen daar ook de eigenwijze types bij. Als voorman kan een beetje zelfbeheersing daarom ook geen kwaad. Tot tien tellen en weer door!’